Verslag interview 15 september

Gepubliceerd op 26 september 2024 om 14:45

Op zondag 15 september organiseerde Feniks voor de tweede keer een live debat. Professoren Tijl De Bie en Mattias Desmet (beiden UGent) gingen in dialoog over de thema’s wetenschap, techniek en ontworteling. Het leidde tot een interessant gesprek van meer dan twee uur.
De twee grote thema’s die in het debat aan bod kwamen waren de psychologische impact van wetenschap en technologie enerzijds, en artificiële intelligentie anderzijds.


Mattias zette uiteen hoe de mensheid in de greep is van fundamentele levensvragen, zoals bv. de vraag wat er na de dood komt. Het is deze onzekerheid die ons kwelt. Het mechanistisch wereldbeeld belooft ons die onzekerheid weg te werken, en dat vinden wij als mens zeer aantrekkelijk. Volgens Tijl heeft de technologische vooruitgang grote verdiensten gehad, maar hij wijst ook op de eindigheid van wat gerealiseerd kan worden.
De professoren stelden zich ook vragen bij het verband tussen vrijheid en technologie. Door algoritmes lijkt de mens namelijk steeds slechts bepaalde producten te consumeren. “Als kind beschouwde ik vrijheid als het nastreven van oneindig genot. Nu beschouw ik vrijheid juist als het vermogen om nee te kunnen zeggen tegen handelingen die schadelijk voor mij kunnen zijn. Als je dit niet kunt, dan ben je verslaafd. Wie nee kan zeggen, leert ook beter en bewuster “ja” te zeggen.”


Het tweede deel van het debat ging over artificiële intelligentie. Volgens de professoren kan AI talrijke voordelen hebben. In de medische wereld heeft AI bijvoorbeeld al z’n nut bewezen. Wel werd er gewezen op de gevaren die AI-chatbots met zich kunnen meebrengen. Deze gaan je namelijk nooit negatief beoordelen, maar naar de mond praten. Het sociale media platform Snapchat bevat bijvoorbeeld een chatbot, “MyAI”, die automatisch een contact is. Met name voor kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Zij beschouwen MyAI namelijk als een “vriendje” dat alles weet wat op het internet staat, en hen nooit zal tegenspreken. Hierdoor leren kinderen niet meer om te gaan met tegenstand. De mens voelt een onweerstaanbare sympathie voor AI, aangezien het (bijna) alles weet en altijd beschikbaar is. Toch heeft het grote psychische gevolgen voor de mens. We voelen ons minder geconnecteerd met onze omgeving en met onze medemens. “Technologie is zoals sigaretten en alcohol. We zouden er beperkt en bewust mee moeten omgaan.”


Tot slot wezen de professoren nog op het gevaar van chatbots die de publieke opinie zouden beïnvloeden, en de toenemende regulering in de Westerse wereld. Deze regulering wordt gestimuleerd door het groeiende wantrouwen in de samenleving.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.